06.07.2024

Афінські новини

Новини українською мовою з Греції

Хто він – єдиний грецький бог Пан, який потрапив у літопис Плутарха, і до чого тут Ісус Христос


Давньогрецький бог Пан займав дуже важливе місце в античному божественному пантеоні. Він вважався покровителем усієї природи, що оберігав пастухів, стада, поля та ліси. Зображався він у формі напівкозла-напівлюдини, з рогами і копитами, як у сатирів.

Греки вважали, що він народився в Аркадії, ідилічному сільському королівстві – ідеальному будинку для такого божества. Яким був насправді загадковий Пан, єдина міфічна істота, смерть якої задокументована в історичних текстах?

Хто такий Пан

В Аркадії його шанували найбільше. Крики Пана могли вселити раптовий страх у мандрівників, які порушили його спокій, звідси виник термін «паніка».

preview

Статуя Пана в університеті Колумбії, Нью-Йорк.


Вперше в літературі він згадується в одязі поета Піндара. Як у сільського бога, у Пана не було храмів, йому не поклонялися у розкішних будівлях, а завжди у природному середовищі, наприклад, у печерах чи гротах. Одна з таких печер досі існує на північному схилі Акрополя. Винятків лише два: храм в ущелині річки Неда, на південний схід від Пелопоннесу, руїни якого видно досі, і ще один у стародавньому Аполлонополісі Магна (сучасне місто Едфу в Єгипті).

preview

Печера бога Пана під Афінським Акрополем.


Культ був дуже поширеним. Пану поклонялися по всій Греції. У епоху еллінізму цей бог був дуже тісно пов'язаний з різними містичними практиками. У римському пантеоні є схожий бог природи та лісів Фавн, його часто плутали з грецьким Паном.

preview

Пан і Гермафродіт, антична фреска з Помпей.


Єдиний бог, смерть якого задокументована в історичних текстах

Пан є єдиним богом у грецькій міфології, смерть якого засвідчена в історичних джерелах. Про це писав давньогрецький філософ та історик Плутарх у своїх працях. Його робота, написана в кінці 1 століття, містить розповідь про цю подію, що мала місце під час правління імператора Тіберія. Там говориться, що якийсь моряк з Єгипту на ім'я Тамус пропливав на своєму човні повз острови Ехінаде (в Іонічному морі, біля входу до Коринфської затоки). Раптом його покликав якийсь таємничий голос. Він казав: «Тамусе, коли ти дістанешся до Палодеса, оголоси, що великий бог Пан помер».

preview

Римський корабель у саркофазі кінця II століття зв. е.


Моряк виконав цей грізний наказ. Коли він оголосив про смерть Пана, місцеві жителі зчинили страшний крик і плач. Трагічна звістка рознеслася по всій Греції, серед віруючих культу Пана було оголошено жалобу. Все це Плутарх дуже докладно описує у своїй праці «Про неспроможність оракулів».

Початок нової ери

Плутарх — це єдине джерело, яке згадує смерть Пана. У світлі цього народилося кілька теорій. Зокрема, християнські історики заявили, що всі язичницькі боги мертві. Підставою стало те, що слово «пан» по-грецьки означає «все». Отже звістка була зовсім не про те, що помер Пан, а про те, що померли всі боги.

preview

Пан на картині Георга Єнні (1922).


У цьому є зерно істини та символізм. Адже подія, яку описує Плутарх, сталася приблизно першій половині 1 століття. Отже можна зробити висновок, що монотеїзм переміг багатобожжя, а християнство перемогло язичництво. Епоха міфічних героїв добігла кінця, і почалася нова ера. Історія почала писати новий розділ.

Цікаву теорію висувають деякі історики від християнства. Вони припускають, що в історії Плутарха йдеться не про Пана, а про Ісуса. За правління імператора Тиберія прийшла звістка про розп'яття Христа. Адже для християн Ісус був усім, а отже, тлумачити слова моряка можна і так. Інші філософи навпаки говорять, що Пан помер саме тому, що народився Ісус Христос. Тим не менш, коли географ Павсаній здійснив поїздку по Греції в середині 2 століття, він виявив, що святилища, печери і священні гори Пана все ще відвідують його шанувальники, особливо в Аркадії.

preview

Святилище Пана на пагорбі Пнікс в Афінах.


Джерело



Source link